Tekst & foto's: Ekomenu

Kook gezonde gerechten met de maaltijdboxen van Ekomenu. Alle ingrediënten zijn biologisch en komen direct van de boer. De recepten bevatten veel verse groenten, zodat je altijd een gezonde maaltijd op tafel kan zetten. Probeer eens deze heerlijke vegetarische variant op shoarmabroodjes of maak een heerlijke lentestrüdel.

Wil je na deze recepten nog meer eenvoudige maaltijden maken? Speciaal voor Samen Greenchoice leden heeft Ekomenu een mooie kortingsactie. Lees er meer over onderaan deze pagina.

Gezond en makkelijk eten

Kooktijd 35 minuten. Het recept is voor 2 personen.

Knolselderij is op het eerste gezicht misschien niet moeders mooiste, maar het behoort wel tot de meest gezonde groente! Vol vitamines en mineralen. Kies je voor biologisch, dan merk je dat de smaakbeleving beter is. Dat komt omdat er relatief minder vocht en meer smaak- en voedingsstoffen in de knol zitten. Lekker om te bakken, te stoven of om er soep van te maken. Maak eens dit recept voor knolselderij in de oven, heerlijk op smaak gebracht met kruidige ras el hanout. Laat je verrassen door deze vega variant op het broodje shoarma!

Knolselderij-shoarmabroodjes
met kruidige komkommerdip

INGREDIËNTEN

  • 1 rode ui
  • 1 knolselderij
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 0,5 komkommer
  • 5 gram verse munt
  • 100 ml yoghurt
  • 1 knoflookteen
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 0,5 krop eikenbladsla
  • 0,5 citroen
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en (chili)peper naar smaak

BEREIDING

1 Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2 Pel de ui en snijd in partjes. Schil de knolselderij, snijd in dunne langwerpige reepjes en doe de knolselderij en ui in een kom. Besprenkel met olie en breng op smaak met ras el hanout, zout en (chili)peper. Spreid uit over de bakplaat en bak in 25-30 minuten krokant gaar.

3 Was of schil intussen de komkommer, snijd doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en peper en laat uitlekken in een zeef. Was de munt en snijd klein. Roer de yoghurt los in een kommetje. Schep de geraspte komkommer en munt erdoor en breng op smaak met olijfolie extra vierge, citroensap, uitgeperste knoflook, zout en peper.

4 Bak de pitabroodjes af volgens de verpakking wanneer de shoarma bijna klaar is.

5 Was de sla, laat goed uitlekken en snijd of scheur klein. Snijd de pitabroodjes aan de bovenkant open (als een envelopje) en vul ze met sla, een schep komkommer-yoghurtsaus en knolselderij-shoarma. Maak van de overgebleven ingrediënten een lekkere salade voor ernaast.

Tip: Wil je de oven niet gebruiken? Dan kun je de knolselderij en ui ook roerbakken in een ruime bakpan. Het pitabroodje kun je verwarmen in je broodrooster.

Kooktijd 45 minuten. Het recept is voor 2 personen

Maak eens deze overheerlijke, hartige strüdel met lekker veel lentegroenten en Légumaise. Een strüdel is een soort gelaagd deeg met een zoete vulling, waarbij de apfelstrüdel de meest bekende is. Vandaag vullen we de strüdel onder andere met wortel en koolrabi. Gekookt lijkt de smaak van koolrabi op die van bloemkool, maar net wat pittiger. Het bevat naar verhouding weinig calorieën, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium.

Lentestrüdel
met koolrabi, wortel en spinazie

INGREDIËNTEN

  • 2 rode uien
  • 1 koolrabi
  • 200 gram wortelen
  • 100 gram spinazie
  • 1 bladerdeeg
  • 75 gram Légumaise gele paprika
  • 1 eetlepel bakolie
  • 1 theelepel tijm
  • Zout en (chili)peper naar smaak

BEREIDING

1 Verwarm de oven voor op 200 °C.

2 Pel de ui en snijd in halve ringen. Schil de koolrabi en wortel en snijd in gelijke dobbelsteentjes. Was de spinazie grondig in een zeef onder de kraan en snijd in smalle repen.

3 Verhit olie in een wok of bakpan en roerbak de ui, koolrabi en wortel 3-5 minuten op een middelhoog vuur. Schep de rauwe spinazie erdoor en breng op smaak met tijm, zout en (chili)peper.

4 Rol het bladerdeeg uit en snijd in de lengte in 2 stukken. Schep de groente op één deel van het deeg en zorg dat je de randen vrij houdt. Leg de andere deeglap op de vulling, druk de randen aan en vouw een beetje naar binnen. Bestrijk de bovenkant met olie en bak de strüdel in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

5 Lepel de Légumaise op de borden en leg de strüdel erop.


Tip: Ook heel erg lekker met hazelnoten.

recepten
Gezond en makkelijk eten

Kook gezonde gerechten met de maaltijdboxen van Ekomenu. Alle ingrediënten zijn biologisch en komen direct van de boer. De recepten bevatten veel verse groenten, zodat je altijd een gezonde maaltijd op tafel kan zetten. Probeer eens deze heerlijke vegetarische variant op shoarmabroodjes of maak een heerlijke lentestrüdel.

Wil je na deze recepten nog meer eenvoudige maaltijden maken? Speciaal voor Samen Greenchoice leden heeft Ekomenu een mooie kortingsactie. Lees er meer over onderaan deze pagina.

Tekst & foto's: Ekomenu

Kooktijd 35 minuten.
Het recept is voor 2 personen.

BEREIDING

1 Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2 Pel de ui en snijd in partjes. Schil de knolselderij, snijd in dunne langwerpige reepjes en doe de knolselderij en ui in een kom. Besprenkel met olie en breng op smaak met ras el hanout, zout en (chili)peper. Spreid uit over de bakplaat en bak in 25-30 minuten krokant gaar.

3 Was of schil intussen de komkommer, snijd doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en peper en laat uitlekken in een zeef. Was de munt en snijd klein. Roer de yoghurt los in een kommetje. Schep de geraspte komkommer en munt erdoor en breng op smaak met olijfolie extra vierge, citroensap, uitgeperste knoflook, zout en peper.

4 Bak de pitabroodjes af volgens de verpakking wanneer de shoarma bijna klaar is.

5 Was de sla, laat goed uitlekken en snijd of scheur klein. Snijd de pitabroodjes aan de bovenkant open (als een envelopje) en vul ze met sla, een schep komkommer-yoghurtsaus en knolselderij-shoarma. Maak van de overgebleven ingrediënten een lekkere salade voor ernaast.

Tip: Wil je de oven niet gebruiken? Dan kun je de knolselderij en ui ook roerbakken in een ruime bakpan. Het pitabroodje kun je verwarmen in je broodrooster.

INGREDIËNTEN

  • 1 rode ui
  • 1 knolselderij
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 0,5 komkommer
  • 5 gram verse munt
  • 100 ml yoghurt
  • 1 knoflookteen
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 0,5 krop eikenbladsla
  • 0,5 citroen
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en (chili)peper naar smaak
met kruidige komkommerdip

Knolselderij is op het eerste gezicht misschien niet moeders mooiste, maar het behoort wel tot de meest gezonde groente! Vol vitamines en mineralen. Kies je voor biologisch, dan merk je dat de smaakbeleving beter is. Dat komt omdat er relatief minder vocht en meer smaak- en voedingsstoffen in de knol zitten. Lekker om te bakken, te stoven of om er soep van te maken. Maak eens dit recept voor knolselderij in de oven, heerlijk op smaak gebracht met kruidige ras el hanout. Laat je verrassen door deze vega variant op het broodje shoarma!

Kooktijd 45 minuten.
Het recept is voor 2 personen

Maak eens deze overheerlijke, hartige strüdel met lekker veel lentegroenten en Légumaise. Een strüdel is een soort gelaagd deeg met een zoete vulling, waarbij de apfelstrüdel de meest bekende is. Vandaag vullen we de strüdel onder andere met wortel en koolrabi. Gekookt lijkt de smaak van koolrabi op die van bloemkool, maar net wat pittiger. Het bevat naar verhouding weinig calorieën, is rijk aan vitamine C en vezels en is bovendien een bron van kalium.

BEREIDING

1 Verwarm de oven voor op 200 °C.

2 Pel de ui en snijd in halve ringen. Schil de koolrabi en wortel en snijd in gelijke dobbelsteentjes. Was de spinazie grondig in een zeef onder de kraan en snijd in smalle repen.

3 Verhit olie in een wok of bakpan en roerbak de ui, koolrabi en wortel 3-5 minuten op een middelhoog vuur. Schep de rauwe spinazie erdoor en breng op smaak met tijm, zout en (chili)peper.

4 Rol het bladerdeeg uit en snijd in de lengte in 2 stukken. Schep de groente op één deel van het deeg en zorg dat je de randen vrij houdt. Leg de andere deeglap op de vulling, druk de randen aan en vouw een beetje naar binnen. Bestrijk de bovenkant met olie en bak de strüdel in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

5 Lepel de Légumaise op de borden en leg de strüdel erop.


Tip: Ook heel erg lekker met hazelnoten.

INGREDIËNTEN

  • 2 rode uien
  • 1 koolrabi
  • 200 gram wortelen
  • 100 gram spinazie
  • 1 bladerdeeg
  • 75 gram Légumaise gele paprika
  • 1 eetlepel bakolie
  • 1 theelepel tijm
  • Zout en (chili)peper naar smaak
met koolrabi, wortel en spinazie
Lentestrüdel

Ontvang nu 30% korting 
met Samen Greenchoice

Speciaal voor Samen Greenchoice leden biedt Ekomenu een kortingsvoucher aan van 30% korting en gratis verzending op de eerste levering van een flexibel lidmaatschap. Deze voucher is eenmalig in te wisselen voor een 'Mijn Persoonlijk Menu' van Ekomenu. Met Mijn Persoonlijk Menu kies je wekelijks uit 20 recepten. De gerechten bevatten volop verse groenten.