Kortingsactie voor Samen Greenchoice leden
De kruiden in onze thee komen bijna altijd uit het buitenland. Zonde, vinden Matthijs Westerwoudt (32) en Daan van Diepen (30). Het komt de biodiversiteit immers ten goede als de kruiden en bloemen groeien op akkers van Nederlandse boeren. Daarom ontwikkelden Matthijs en Daan ‘Wilder Land’, een kruidenthee waarmee je direct bijdraagt aan het herstel van het Nederlands landschap.




Speciaal voor de leden van Samen Greenchoice biedt Wilder Land een kortingsvoucher van 20% aan op een groot proefpakket. In de Samen Greenchoice winkel kun je jouw punten inwisselen voor deze voucher.

Biologische educatie- en kaasboerderij De Groene Griffioen in Weesp vormt een idyllisch plaatje: een paar koeien liggen in de schaduw van een knotwilg, op de achtergrond strekken zich kilometers grasland uit. ”Maar wist je dat dit grasland eigenlijk een groene woestijn is?”, vertelt Matthijs Westerwoudt. ”Grasland is heel eenzijdig en daardoor arm: er valt voor insecten niets te halen. En ook koeien eten liever gras dat meer kruidenrijk is, ze gebruiken het als een natuurlijke apotheek.”
Tekst: Daphne Doemges-Engelen Foto’s: Wilder Land
Kruidenstroken inzaaien
Die wetenschap was voor Daan en Matthijs de basis voor het opzetten van hun theebedrijf dat destijds de naam ptthee droeg. Inmiddels hebben ze hun naam veranderd in Wilder Land, maar hun doel is onveranderd gebleven. In een notendop het principe: Wilder Land stimuleert boeren om stukken van hun land die ze nu nog niet benutten, in te zaaien met kruiden en bloemen. De kruidenstroken zijn allereerst goed voor de biodiversiteit. Een mooie bijvangst is dat de kruiden en bloemen geschikt zijn om thee van te maken.
Met een bescheiden bijdrage van de Stichting Wij.land kochten Daan en Matthijs zadenmengsels in en bezochten ze bio-boeren die openstonden voor hun visie. Inmiddels heeft het tweetal bij 35 boeren stukken land ingezaaid: van een strook van 200 m2 tot grote stukken van wel 4000 m2. De boeren krijgen de zaden én een vergoeding per vierkante meter.
Dat inzaaien moesten de jongens overigens ook nog leren. ”We kwamen met de zaden aan bij de eerste boer, met de intentie om samen te gaan zaaien. Boer Henk keek ons aan en vroeg: ‘Weten jullie wel hoe je moet zaaien…?’ Toen moesten we toegeven dat we eigenlijk geen idee hadden: het is één groot leerproces voor ons”, lacht Daan.
Zuring en duizendblad
Daan en Matthijs merkten al snel dat boeren er zeker voor openstaan om een stuk van hun land op deze vernieuwende manier in te zetten. ”Boeren zijn onwijs ondernemende mensen met een visie”, aldus Matthijs. ”Zo kwamen we in contact met een boer die allerlei kruiden uit zijn eigen natuurgebied plukte om daar voor zichzelf thee van te trekken. Van hem leerden we hoe makkelijk en laagdrempelig het is om kruidenthee te maken van bijvoorbeeld kamille, weegbree, zuring, duizendblad, brandnetel en paardenbloem. De kruidenthee die we nu in Nederland drinken, komt echter bijna altijd uit het buitenland. Zonde!”
Koffiebeker-aanpassingen
De twee idealisten studeerden beiden psychologie en bedrijfskunde, en kregen van huis uit een duurzame visie mee. ”Mijn vader vertikt het bijvoorbeeld om te vliegen”, vertelt Daan, die zijn liefde voor de natuur ontwikkelde tijdens de vele familievakanties in de bergen. Ook de ouders van Matthijs omarmden al vroeg een duurzame leefstijl. ”Mijn vader was één van de eersten met zonnepanelen op het dak en mijn moeder was altijd al bezig met bewust eten. We kampeerden altijd in de natuur.
Zowel Daan als ik wisten dat we wilden ondernemen, maar binnen het bedrijfsleven blijft duurzaamheid vaak steken bij ‘koffiebeker-aanpassingen’, zoals wij het noemen. Natuurlijk is het mooi om geen plastic koffiebekers meer te gebruiken, maar wij wilden breder inzetten op duurzaamheid én natuurherstel. Waarom? We vergeten het wel eens dat we eigenlijk afhankelijk zijn van die natuur. Door boeren te stimuleren om anders te werken, help je de natuur te herstellen.” De boeren zien zelf ook resultaat van de kruidenstroken, vertelt Daan: ”We krijgen veel leuke reacties terug van boeren, die bijvoorbeeld weer meer libellen en vlinders zien op hun land.”
Natuurherstel
Het doel van de heren van Wilder Land is stap voor stap de kruidenindustrie te herintroduceren in Nederland, boeren te ondersteunen om steeds duurzamer te gaan werken en op deze manier de natuur te herstellen. ”De boeren maaien de kruiden af, het mengsel wordt in bakken verzameld en gedroogd, en vervolgens verder verwerkt in een verwerkingsfaciliteit.”
”We kopen nu nog een groot deel van de kruiden in: deze biologische kruiden mengen we met onze eigen mengsels. We hebben nu gewoonweg nog niet genoeg opbrengst om volledig onze eigen kruiden te kunnen leveren. Hoe meer mensen nu al kiezen voor Wilder Land, hoe meer kruiden we kunnen inzaaien. In de komende jaren willen we honderd procent Nederlandse thee kunnen aanbieden. ”
Nieuwe mogelijkheden
Plannen voor de toekomst hebben Daan en Matthijs nog genoeg. ”De komende periode werken we aan een ice thee en zijn we naast de kruidlaag ook bezig met ingrediënten van struiken (zwartebessenblad) en bomen (berkenblad). Zo werken we toe naar een Wilder Land. Ons concept blijft motiveren, want hoe meer mensen onze producten kopen, hoe beter het gaat met de natuur. En daar doen we het uiteindelijk voor.”
Kortingsactie voor Samen Greenchoice leden
De kruiden in onze thee komen bijna altijd uit het buitenland. Zonde, vinden Matthijs Westerwoudt (32) en Daan van Diepen (30). Het komt de biodiversiteit immers ten goede als de kruiden en bloemen groeien op akkers van Nederlandse boeren. Daarom ontwikkelden Matthijs en Daan ‘Wilder Land’, een kruidenthee waarmee je direct bijdraagt aan het herstel van het Nederlands landschap.


Speciaal voor de leden van Samen Greenchoice biedt Wilder Land een kortingsvoucher van 20% aan op een groot proefpakket. In de Samen Greenchoice winkel kun je jouw punten inwisselen voor deze voucher.


Biologische educatie- en kaasboerderij De Groene Griffioen in Weesp vormt een idyllisch plaatje: een paar koeien liggen in de schaduw van een knotwilg, op de achtergrond strekken zich kilometers grasland uit. ”Maar wist je dat dit grasland eigenlijk een groene woestijn is?”, vertelt Matthijs Westerwoudt. ”Grasland is heel eenzijdig en daardoor arm: er valt voor insecten niets te halen. En ook koeien eten liever gras dat meer kruidenrijk is, ze gebruiken het als een natuurlijke apotheek.”
Tekst: Daphne Doemges-Engelen Foto’s: Wilder Land
Kruidenstroken inzaaien
Die wetenschap was voor Daan en Matthijs de basis voor het opzetten van hun theebedrijf dat destijds de naam ptthee droeg. Inmiddels hebben ze hun naam veranderd in Wilder Land, maar hun doel is onveranderd gebleven. In een notendop het principe: Wilder Land stimuleert boeren om stukken van hun land die ze nu nog niet benutten, in te zaaien met kruiden en bloemen. De kruidenstroken zijn allereerst goed voor de biodiversiteit. Een mooie bijvangst is dat de kruiden en bloemen geschikt zijn om thee van te maken.
Met een bescheiden bijdrage van de Stichting Wij.land kochten Daan en Matthijs zadenmengsels in en bezochten ze bio-boeren die openstonden voor hun visie. Inmiddels heeft het tweetal bij 35 boeren stukken land ingezaaid: van een strook van 200 m2 tot grote stukken van wel 4000 m2. De boeren krijgen de zaden én een vergoeding per vierkante meter.
Dat inzaaien moesten de jongens overigens ook nog leren. ”We kwamen met de zaden aan bij de eerste boer, met de intentie om samen te gaan zaaien. Boer Henk keek ons aan en vroeg: ‘Weten jullie wel hoe je moet zaaien…?’ Toen moesten we toegeven dat we eigenlijk geen idee hadden: het is één groot leerproces voor ons”, lacht Daan.
Zuring en duizendblad
Daan en Matthijs merkten al snel dat boeren er zeker voor openstaan om een stuk van hun land op deze vernieuwende manier in te zetten. ”Boeren zijn onwijs ondernemende mensen met een visie”, aldus Matthijs. ”Zo kwamen we in contact met een boer die allerlei kruiden uit zijn eigen natuurgebied plukte om daar voor zichzelf thee van te trekken. Van hem leerden we hoe makkelijk en laagdrempelig het is om kruidenthee te maken van bijvoorbeeld kamille, weegbree, zuring, duizendblad, brandnetel en paardenbloem. De kruidenthee die we nu in Nederland drinken, komt echter bijna altijd uit het buitenland. Zonde!”
Koffiebeker-aanpassingen
De twee idealisten studeerden beiden psychologie en bedrijfskunde, en kregen van huis uit een duurzame visie mee. ”Mijn vader vertikt het bijvoorbeeld om te vliegen”, vertelt Daan, die zijn liefde voor de natuur ontwikkelde tijdens de vele familievakanties in de bergen. Ook de ouders van Matthijs omarmden al vroeg een duurzame leefstijl. ”Mijn vader was één van de eersten met zonnepanelen op het dak en mijn moeder was altijd al bezig met bewust eten. We kampeerden altijd in de natuur.
Zowel Daan als ik wisten dat we wilden ondernemen, maar binnen het bedrijfsleven blijft duurzaamheid vaak steken bij ‘koffiebeker-aanpassingen’, zoals wij het noemen. Natuurlijk is het mooi om geen plastic koffiebekers meer te gebruiken, maar wij wilden breder inzetten op duurzaamheid én natuurherstel. Waarom? We vergeten het wel eens dat we eigenlijk afhankelijk zijn van die natuur. Door boeren te stimuleren om anders te werken, help je de natuur te herstellen.” De boeren zien zelf ook resultaat van de kruidenstroken, vertelt Daan: ”We krijgen veel leuke reacties terug van boeren, die bijvoorbeeld weer meer libellen en vlinders zien op hun land.”
Natuurherstel
Het doel van de heren van Wilder Land is stap voor stap de kruidenindustrie te herintroduceren in Nederland, boeren te ondersteunen om steeds duurzamer te gaan werken en op deze manier de natuur te herstellen. ”De boeren maaien de kruiden af, het mengsel wordt in bakken verzameld en gedroogd, en vervolgens verder verwerkt in een verwerkingsfaciliteit.”
”We kopen nu nog een groot deel van de kruiden in: deze biologische kruiden mengen we met onze eigen mengsels. We hebben nu gewoonweg nog niet genoeg opbrengst om volledig onze eigen kruiden te kunnen leveren. Hoe meer mensen nu al kiezen voor Wilder Land, hoe meer kruiden we kunnen inzaaien. In de komende jaren willen we honderd procent Nederlandse thee kunnen aanbieden. ”
Nieuwe mogelijkheden
Plannen voor de toekomst hebben Daan en Matthijs nog genoeg. ”De komende periode werken we aan een ice thee en zijn we naast de kruidlaag ook bezig met ingrediënten van struiken (zwartebessenblad) en bomen (berkenblad). Zo werken we toe naar een Wilder Land. Ons concept blijft motiveren, want hoe meer mensen onze producten kopen, hoe beter het gaat met de natuur. En daar doen we het uiteindelijk voor.”